ARTIKELS

Profiel van een vrouw die een abortus heeft in België in 2009.

(met dank aan N. Fontaine, Politique, revue de débats, nr 41)

De vrouw die in België een abortus heeft in het jaar 2009 is Belgisch, Marokkaans, Pools, Turks, Frans, Luxemburgs of van welke nationaliteit ook. Zij is vrijgezel, gehuwd, gescheiden of weduwe. Soms is zij 15 jaar, meestal is zij tussen de 20 en de 30, uitzonderlijk is ze 45 jaar oud.

Zij wil kinderen, maar later, of zij wil er geen; zij heeft kinderen maar wil er geen bij of nu toch niet, niet met hem of zomaar niet. De vrouw die in België een abortus heeft in 2009 neemt de pil, laat haar vriend voorzichtig zijn, vergeet haar pil, gebruikt een hormonaal spiraal of heeft geen geld om anticonceptie te betalen. Ze voelt zich mentaal zo slecht dat anticonceptie een van haar laatste zorgen is of ze denkt aan de menopauze te zijn begonnen.

Haar professionele carrière, haar financiële toestand, haar relatie, de relatie met haar ouders, haar jeugd, haar andere kinderen, haar projecten of haar precaire gezondheidstoestand staan haar niet toe om er nog een kind bij te nemen . De verwekker is haar echtgenoot, haar minnaar, een one-night-stand, haar vader, haar collega of een verkrachter.

De vrouw die een abortus heeft in België in 2009 is katholiek, atheïst, moslim, protestant of boeddhist. Zij woont in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt of omstreken, soms is ze illegaal in het land. Zij is politica, verkoopster, prostitué, verpleegster, ingenieur, werkloze, advocaat, kloosterzuster, arts of lerares. Zij spreekt Nederlands, Frans, Berbers, Turks, Roemeens, Chinees, Spaans of Engels.

De vrouw die in België een abortus heeft in het jaar 2009 is onze zus, onze moeder, onze dochter of onze partner die uit vrije wil kiest om niet haar hele leven de ongewenste gevolgen te moeten dragen van een paar minuten plezier …. of zelfs dat niet.