De medicamenteuze behandeling 

Een medicamenteuze behandeling is een abortus op basis van medicatie die op kunstmatige wijze een miskraam uitlokt. Deze medicatie kan je niet via de apotheek verkrijgen, enkel via de LUNA abortuscentra.

Een medicamenteuze behandeling verloopt in twee fasen: de inname van een tablet mifepristone en 1 tot 2 dagen later het gebruik van tabletten prostaglandine.

FASE 1 van de medicamenteuze behandeling 
Praktisch

Tijdens deze afspraak kom je naar het abortuscentrum en overlopen we het verloop van de behandeling en is er tijd en ruimte voor vragen. Je tekent dan ook het toestemmingsformulier. Dan neem je de medicatie, een tablet mifepristone, in. De duur van deze consultatie kan variëren tussen een half uur en een uur.

Ongeveer één op vijf vrouwen heeft de dag na fase 1 al bloedverlies. Dit kan variëren van een klein beetje tot fiks bloedverlies met klonters. De meeste vrouwen hebben dus nog geen bloedverlies voor ze starten met de tweede fase. Een klein aantal vrouwen (ongeveer 5%) heeft een expulsie (uitstoting van het vruchtzakje) voor het gebruik van de tabletten prostaglandine. Ook als je denkt dat het vruchtzakje al is uitgestoten, is het belangrijk om de behandeling te voltooien. 

Hoe werkt het?

Mifepristone behoort tot de medicijnen bekend onder de noemer ‘antiprogestagenen’. Het lichaamseigen hormoon progesteron houdt een zwangerschap in stand. Mifepristone is een antihormoon, dat de zwangerschap afbreekt. Het blokkeert de effecten van progesteron, zorgt er voor dat de baarmoederhals verweekt en verwijdt en stimuleert het samentrekken van de baarmoeder.

FASE 2 van de medicamenteuze behandeling 
Praktisch

24 tot 48 uur na de inname van het tablet mifepristone gebruik je de tabletten prostaglandine. Je brengt de tabletten zelf vaginaal in. Soms wordt ook beslist om de tabletten buccaal of sublinguaal (je laat ze smelten in je mond tussen je tandvlees en je wang of onder je tong) te gebruiken. Gezien de huidige coronamaatregelen kan je deze behandeling thuis doen, of - bij uitzondering - in het abortuscentrum zelf. 

Hoe werkt het?

Prostaglandines doen de baarmoeder samentrekken en veroorzaken zo het afstoten van het vruchtzakje. Deze uitstoting of expulsie zal meestal gebeuren binnen de 24 uur. Reken erop dat je aanzienlijk meer bloed kan verliezen dan tijdens een normale menstruatie en dat het bloedverlies stolsels kan bevatten. Het samentrekken van de baarmoeder kan bij momenten fikse krampen veroorzaken. Het bloedverlies duurt gemiddeld tien dagen. Dit betekent dat het bij de ene vrouw vijf dagen kan duren, terwijl iemand anders meer dan twee weken bloedverlies heeft.